2019

Wereld IBD-dag - “Je eigen immuunsysteem is je vijand”

16 mei 2019

Je leven lang onder behandeling omdat je lichaam vecht tegen het eigen immuunsysteem. Dat geldt voor patiënten met een Inflammatory Bowel Disease (IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Volgens IBD-verpleegkundigen Marja Bijkerk, Esther van Bergenhenegouwen en Samantha Brouwer heerst er nog steeds een taboe op de ziekten. “Het is goed dat er op Wereld IBD-dag extra aandacht aan wordt besteed.”

IBD-verpleegkundigen Marja Bijkerk, Esther van Bergenhenegouwen en Samantha Brouwer van het HagaZiekenhuis

Bij IBD valt het eigen afweersysteem gezonde cellen aan. Het gevolg is ontsteking in het volledige spijsverteringsstelsel (ziekte van Crohn) of in de binnenste laag van de dikke darm (colitis ulcerosa). De patiënt krijgt medicijnen om actieve ontsteking te remmen en 'opvlamming' van een ontsteking te voorkomen. Genezen van IBD is helaas geen optie.

Veel impact
IBD-patiënten zijn hun hele leven onder behandeling van de MDL-arts en IBD-verpleegkundige", zegt Marja. Samen met haar collega's Esther en Samantha begeleidt ze zo'n 1.500 IBD-patiënten in het HagaZiekenhuis. Esther: "Goede begeleiding is erg belangrijk. IBD heeft rustige en actieve fases. In een actieve fase kun je veel last hebben van buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en extreme vermoeidheid. De ziekte heeft dus een behoorlijke impact op het leven van de patiënt."


Op zaterdag 18 mei is het Wereld IBD-dag. "Het is goed dat er dan wereldwijd aandacht is voor patiënten met IBD", zegt Samantha. "De dag is in het leven geroepen om bewustwording voor deze aandoeningen te creëren. En om het taboe -dat er helaas nog steeds is-  te doorbreken. Ook in ons ziekenhuis besteden we veel aandacht aan IBD. We werken daarvoor ook veel samen met andere specialismen. En we organiseren zelf ook informatieavonden, speciaal voor deze patiëntengroep."

 

Nieuwsoverzicht

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019augustus 2019
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook